Pomembno obvestilo

Ambulatna v Dupleku je zaprta.

V kratkem bo na istem naslovu na volju nova koncesionarka.

Povezave do informacij o COVID-19:

- Republika Slovenija (portal GOV.si)

- Nacionalni inštitut za javno zdravje

 

Pokličite

02 22 81 500

Delovni čas

PON: 13.00 - 17.00 TOR: 8.00 - 12.00 ČET: 14.00 - 18.00 PET: 8.00 - 12.30

CEREC

CEREC

One-visit Dentistry

 • CEREC je naprava, ki omogoča izdelovanje keramičnih zobnih nadomestkov s pomočjo najrazličnejših računalniških tehnologij, ki vključujejo 3D fotografijo in sistem CAD/CAM.

  Naprava CEREC v primerjavi s konvencionalnimi tehnologijami, pri katerih uspešen zaključek postopka zahteva več sej, omogoča restavracijo zoba ob enem samem obisku. Razen tega lahko s pomočjo najnovejših posodobitev programske in strojne opreme izdelamo zobne krone, esteske luske, onlaje in inlaje iz različnih vrst keramike.
 • Najprej fotografiramo ustno votlino in fotografijo shranimo v obliki tridimenzionalnega digitalnega modela, nakar s pomočjo programske opreme določimo približno obliko zobnega nadomestka na podlagi primerjave sosednjih zob. Nato s programom 3D CAD izdelamo podrobno sliko modela.

  Ko je zobni nadomestek ustrezno zmodeliran, ga precizna freza z diamantnimi rezilniki ob računalniškem nadzoru izbrusi iz bloka keramike. Ko je nadomestek izdelan, se s pomočjo sintetične smole prilepi na zob.
 • Lečeči zobozdravnik zob najprej preparira za zobno krono, inlaj, onlaj ali lusko. Zob nato prekrije z kontrastnim prahom, fotografira s 3D kamero, fotografijo pa prenese v računalniški sistem CEREC. Zakonsko zaščitena programska oprema CEREC s številnimi načini delovanja omogoča izdelavo zobnega nadomestka, s katerim lahko poustvarimo prvotno obliko in funkcijo zoba.

  Ti podatki se nato shranijo v računalniško mapo in se neposredno ali brezžično prenesejo do freze. Ta nato izbrusi nadomestek iz polnega ali sestavljenega bloka keramike. Čas brušenja se giblje med štirimi in dvajsetimi minutami, kar je odvisno od zapletenosti restavracije in starosti naprave.
 • Oblikovna programska oprema sistema CEREC, ki ga je zasnoval dr. Mormann, se je od nastanka bistveno spremenila. Trenutno lahko izbiramo med štirimi poglavitnimi načini modeliranja:

  Podatkovna baza
  Ta način modeliranja podatke za določanje oblike zobnega nadomestka črpa iz zbirke zobnih modelov, shranjenih v računalniku. Model lahko nato oblikujemo tako, da njegova lega anatomsko in funkcijsko ustreza območju, kjer se nahaja. Zobozdravnik lahko predlagan model po svoji presoji popravi.

  Zrcaljenje
  Kot model za izdelavo novega zobnega nadomestka se uporabi zob, ki leži zrcalno na drugi strani iste čeljusti.

  Kopiranje
  Kot model uporabimo zob, ki ga bomo preparirali ali pa model iz voska, ki ga pripravi zobni tehnik.

  Biogenerika
  Na podlagi podatkov o medsebojnih odnosih z zobmi iz nasprotne čeljusti se da oblikovati ustrezno anatomijo zobnega nadomestka.
 • Keramika se odlikuje z značilnostmi, zaradi katerih je nadvse primerna za izdelavo zobnih nadomestkov. Hitrost njenega raztezanja in krčenja glede na temperaturne spremembe lahko primerjamo z zobno sklenino in zobovino. Slednje velja tudi za hitrost obrabe.

  Obstaja tudi kompozitni material, ki je primeren za izdelavo manjših zobnih nadomestkov kot je npr. inlaj.
 • Prednosti
  Manjša časovna poraba. Ponavadi za izvedbo celotnega postopka zadostuje že ena seja, za razliko od dveh, ki ju zahtevajo konvencionalni postopki izdelave zobne krone, obenem pa se zmanjša tudi število potrebnih injekcij lokalne anestezije.
  Več ohranjene zobne strukture. Velikokrat se lahko namesto konvencionalne zobne krone odločimo za restavracijo, ki zaobjame le določen del zoba.
  Trdnejši porcelan. Brušena keramika je trpežnejša od tiste, ki jo izdelamo ročno.
  Estetika. Homogeni porcelan se bolje prilagodi videzu ostalih zob kot drugi porcelanasti materiali.
  Naravnost. Zaradi sposobnosti posnemanja zoba v stanju pred obolelostjo lahko izdelamo nadomestke, ki so duplikat naravnega zoba.

  Pomanjkljivosti
  Zobozdravnik mora v nakup naprave vložiti veliko denarja, izobraževanje v zvezi z njenim delovanjem pa zahteva veliko časa.